Tekneye Nasıl Gelmeliyim ve Tekne Kuralları Nelerdir?
Yelkenli bir tekneye gelenler yolcu değildir, her biri bir mürettebattır. Bu mürettebatın birinci vazifesi tatilin keyfini çıkartmak ve anlatacak anı biriktirmektir.
Bir mavi turdan keyif alabilmek, güzel anılar biriktirebilmek ve tatsız olaylar yaşamamak için bazı kurallara dikkat etmemiz gerekmektedir.
Yelkenli teknelerde eşya koyulacak alanların kısıtlı olduğunu unutmamak lazımdır. Tekne içindeki konforumuz açısından gereğinden fazla giyecek getirmeyin. Eşyalarınızı çantalardan boşalttıktan sonra çantalarınız katlanıp bir dolaba koyulabilir olmalıdır.
Tekneye geldiğiniz ayakkabılarınız sert, topuklu olmamalıdır. Karaya çıktığınız zaman giyeceğiniz bir spor ayakkabı yanında yumuşak aynı zamanda suya da girebileceğiniz bir deniz ayakkabısı da almanızda yarar vardır. Bu surf ayakkabısı niteliğinde olması tekne içinde ve kayalık denizde ayağınızı koruyacaktır.
Yiyecek içecek rejiminize göre bir haftayı iyi planlamanızı tavsiye ederiz. Özellikle Gökova rotasında alışveriş yapacağımız yerler çok kısıtlıdır tekneye gelirken her şeyin tam olmasına dikkat edin ama abartmayın, buzdolabında da fazla yer yoktur. Zaman kazanma açısından listenizi bize yazarsanız bizde alışverişinizi sizin adınıza yaparız, veya on line alışveriş yapıp bize yollayabilirsiniz. Bazı koylarda servis ve satış tekneleri vardır ama denk geleceğimize fazla güvenilmez. Su getirmenize gerek yoktur teknede var.
Teknemiz Kedi’ye geldiğinizde kaptan gerekli tanıtımları, eğitimleri yapacaktır ve emniyet kurallarını anlatacaktır. Kabinlerde ve seyir sırasında güvertede sigara içmek, ıslak mayo ve şortla kabinde oturmak, denize her hangi bir şey atmak kesin yasaktır. Sigara içenler güvertede rüzgar altında(Rüzgarın gittiği taraf) sigara içilebilir.
Her kabinde yangın tüpü ve herkes için can yelekleri vardır ayrıca 2 adet de çocuk can yeleği vardır. Can yeleklerini bir kez denme amaçlı takmalısınız. Sert havalı seyirlerde güverte üstünde de emniyet kemeri kullanılmalıdır sert havalarda denize düşen birini tekneye almak zordur, ama merak etmeyin alırız. Hatta yelken eğitiminin bir konusu da denize düşen birisini kurtarmaktır.
Yola çıkarken yolda fırtına çıkacakmış gibi tekneyi neta etmek gerekmektedir. Bütün lumbozlar, hatch, kapılar ve kapaklar kapatılır ve kilitlenir. Tekne içinde düşecek yuvarlanacak her şey toparlanır emniyet altına alınır. Ocak üzerinde bir şey varsa ocağın salıncak kilidi açılır ve sallanması sağlanır. Çapanın emniyet ipi bağlanır dalga ile beraber yuvasından çıkıp düşmesin.
Tekne içinde ve güvertede 3 nokta kuralı kesin uygulanmalıdır. Nerede olursanız olun vücudunuzun en az 3 noktası bir yerden kuvvet almalıdır, İki ayak bir el, iki ayak bir popo gibi. Tekne üzerinde herhangi bir ip veya dümenden kuvvet alınmaz ve tehlikelidir. Ana yelken açıkken bumba tarama alanında durmayın kavança veya tramola atılırken bumba size çarpabilir.
Kaptan demir atıp manevraları bitirip motoru stop etmeden denize girmeyin. Sizi takip edecek birisi yokken yalnız başınıza da denize girmeyin özellikle gece karanlığında.
Teknede hassas konulardan en önemlisi tuvaletlerdir. Ortak kullandığımız alanın temiz tutulması gerekir, kullanım sonrası tuvalette bulunan dezenfektan sprey ile dezenfekte edilmelidir. Tuvaletlere her ne olursa olsun hiçbir madde atılmamalıdır ilk atılan madde ile tuvalet devre dışı kalır ve yolculuk boyunca düzeltilmesi çok zordur bu tuvaletsiz kalacağımız manasına gelir. Tuvalet kağıtları ve diğer maddeler çöp sepetine atılmalıdır eğer yanlışlıkla bir şey düşerse alınmalıdır asla tuvalet pompası çalıştırılmamalıdır.
Demirlediğimiz koylarda diğer teknelerde kalan insanların da tatil yaptığını unutmamamız lazımdır. yüksek sesle konuşma, müzik gibi rahatsızlık verebilecek durumlara dikkat etmeliyiz.
Yelkenli teknelerde tatlı su sınırlıdır su tüketimine dikkat etmek gerekir. Mutfak eviyesinde tatlı su yanında deniz suyu musluğu da vardır bulaşıkların kabası bu su ile temizlenir. Koylarda deterjan ile bulaşık yıkanmamalıdır, denize girdiğimiz alanı kirletmemeliyiz. Teknede az su harcamanın yolu bulaşık çıkartmamaktır ve kullan at tabak ve bardak kullanmaktır.
Güneş kremleriniz, deniz suyu şampuanı, gözlük, plaj havlusu, şapka(iki adet biri mutlaka seyir sırasında denize uçar), sinek kovucu, USB içinde müziğiniz ve kitaplarınızı unutmayın. Birde serin yaz akşamları için üzerinize ince bir giysi almanızı tavsiye ederiz. Tabi ki kutsal telefonun şarj kablosunu ve şarjını unutmayın ve yola çıkınca telefonu serbest dolaşıma kapatın ki Yunanistan üzerinden konuşup yüksek telefon faturası ödemeyin.
Kullandığınız ilaçlarınızı unutmayın eksikliği halinde bulmamız biraz zor olur. Teknemizde gelişkin ilk yardım malzemesi ve belli ilaçlar vardır. Deniz tutması gibi bir sorununuz varsa kaptana yola çıkmadan evvel kaptana söyleyin teknemizde ilaç vardır ama bu ilaçlar yola çıkmadan evvel alınmalıdır. Tekne tutması seyir sırasında kabin içinde daha çok olur böyle bir durum gerçekleşirse dümen başına geçip ufka bakarak dümen tutmanız sizi rahatlatacaktır.
Çok fazla kural saymış olabiliriz ama bu basit kurallara uyarsak tatilimiz çok keyifli geçecektir. Hayatınızda kaç kez ışığın olmadığı koylarda yıldızları seyretmenin, kayan yıldızlarla dilek tutmanın, size özel turkuaz renkli bir suya atlamanın, motor sesi duymadan rüzgarla yol almanın teknenizi çevreleyen balıkları beslemenin verdiği hazzı hatıralarınıza yazmak hayatınızda kaç kez mümkün olabilir? Zaman kaybetmeyin...
Tekne dışında uyumak isteyenler üstü kapalı alanları tercih etmelidirler, sabaha karşı yağan çiğden rahatsız olmamaları için.
Teknede nerede, nezaman, kiminle, nasıl rakı içebilirim diye sormayın heryerde her zaman kafanıza uyanla rakı içersiniz. Sigara içenlere yaptığımız mezalim rakı için geçerli değil.